dimarts, 27 d’octubre del 2009

Els assassinats del carrer de la Morgue

Aquest divendres 19 d’octubre, a les 10 del vespre, a dalt del Pla del Pla de la Calma, vam gaudir de l’escenificació del conte Els assassinats del carrer Morgue (The murders in the Rue Morgue), a partir de la traducció feta per Carles Riba, interpretat per l’actor Oriol Genís, sota la direcció de Josep Maria Miró.

Aquest conte es va publicar a la revista "Graham's Lady's and Gentleman's Magazine" de Filadèlfia
, el desembre de 1841. El relat, un dels més cèlebres de Poe, narra la investigació que duu a terme Dupin per a descobrir l'assassinat brutal de dues dones en una habitació tancada per dins i com si el criminal s'hagués esvaït. L'autor es basava en els mètodes de l'inspector de policia de París Vidocq i, en realitat, pretenia fer una burla dels mètodes analítics i racionalistes portats a l'extrem, però, irònicament, va sentar les bases de la narrativa policíaca. Aquest personatge, Dupin, després protagonitzaria dos contes més de Poe, El misteri de Marie Roget i La carta robada, que inspirà a Arthur Conan Doyle el seu famós Sherlock Holmes
.

L'acte s'inscriu en les activitats del mes d’octubre dels 19’s de Poe, i va comptar amb una gran afluència de públic (lamentem que força persones es van quedar sense poder entrar a la sala).


Gràcies al relat de l'Oriol Genís, partint d’una escenificació sòbria i potent, ens vam traslladar de Cardedeu als carrers foscos i tètrics del París del segle XIX.
En aquesta obra el públic té un paper protagonista ja que, en un moment determinat, dóna veu als vuit testimonis que relaten els fets i descriuen el sospitós (ara espanyol, ara rus, potser alemany o italià).
Tothom va seguir el relat amb molta atenció, la proximitat amb el públic ajudava a crear un atmosfera molt especial, fins a conduir-nos al desenllaç final.

Va ser una nit magnífica i una actuació realment fantàstica, digna d’una nit de ...Poe!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada